Kaszka manna z malinami

Kaszka manna z sokiem malinowym to dla niektórych smaczne wspomnienie dzieciństwa, a dla innych trauma. A jak było u Was?

Ja kaszkę z sokiem malinowym wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego.

Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam ten prosty przepis w diecie pooperacyjnej, ale dzieci też warto taką kaszką manną z malinami nakarmić 😉

Kaszka manna z malinami

Kaszka manna z malinamiSkładniki na 1 porcję

  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Do rondelka wlewamy połowę mleka i szczyptę soli. W drugiej części mleka mieszamy kaszkę. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i kaszkę z mlekiem. Mieszamy i  podgrzewamy na małym ogniu, aż kaszka zacznie gęstnieć, często mieszamy aby kaszka się nie przypaliła.

Ugotowaną kaszkę przekładamy do szklanego naczynia i polewamy syropem z malinami.

Polecam też inne przepisy na wykorzystanie kaszki manny.
kaszka i deser

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Kaszka manna z malinami

  1. Pingback: Waniliowy budyń jaglany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *