Mini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha w wersji light, która niczym nie ustępuje klasycznie przygotowanej paschy.
Lekka Mini pascha z migdałami i morelami:
składniki na 3 mniejsze foremki:
2 x po 275 g półtłustego twarogu
2 żółtka
kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli
2 łyżki grubo posiekanych migdałów
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary
do ozdoby: migdały i paseczki moreli
Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru pudru miksujemy w blenderze albo mielimy trzy razy w maszynce, następnie mieszamy z utartymi z cukrem żółtkami. Dodajemy siekane migdały i morele, dokładnie mieszamy masę.
Foremki wykładamy gazą, której końcówki muszą być większe niż foremka i napełniamy je masą serową, ubijamy masę dokładnie łyżką, zawijamy gazę. Na każdej foremce układamy talerzyk, który musimy czymś obciążyć (ja obciążyłam woreczkami z fasolą). Wstawiamy foremki na noc do lodówki. Zlewamy wypływający płyn, można też to zrobić ręcznikiem papierowym.
Paschy wykładamy na małe talerzyki, delikatnie ściągamy z każdej paschy gazę. Każdą porcję ozdabiamy migdałami i paseczkiem moreli.
Smacznego!