Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami

Ostatni przepis na tegoroczne Święta Wielkanocne jaki byśmy chcieli Wam polecić to są śliczne i pyszne babeczki.
Wielkanocne babeczki są delikatne, kruche, idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, a zapakowane w folię mogą być słodkim prezentem dla gości. Spody babeczek bazują na przepisie na ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki. Babeczki idealnie komponują się z bakaliami, które stanowią zarazem ładną dekorację. W środku babeczek znalazła się pomada śmietanowa i pomada kakaowa.

Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami:
Wielkanocne babeczkiWielkanocne babeczki

 

Przepis na 24 babeczki:.

Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła lub margaryny
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml

Do wypełnienia babeczek przygotowałam pomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowane skórki i orzechy w kolorowej czekoladzie.

Składniki na pomadę:

*1/2 szklanki śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
* szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasta nie schładzałam w lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia.

Pomadę przygotowujemy w rondelku, wsypujemy cukier i śmietankę, gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy pomadę drewnianą łyżką. Połowę pomady wylewamy do środka upieczonych babeczek. Do reszty pomady dodajemy łyżkę kakao, szybko ucieramy i wlewamy do reszty babeczek.  Szybko dekorujemy babeczki wg uznania, UWAGA! Pomada szybko tężeje!

Czyż babeczki wielkanocne nie są piękne?

Wielkanocne babeczkiWielkanocne babeczki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami

  1. Pingback: Babeczki z czekoladą i migdałami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *