Ostatni przepis na tegoroczne Święta Wielkanocne jaki byśmy chcieli Wam polecić to są śliczne i pyszne babeczki.
Wielkanocne babeczki są delikatne, kruche, idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, a zapakowane w folię mogą być słodkim prezentem dla gości. Spody babeczek bazują na przepisie na ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki. Babeczki idealnie komponują się z bakaliami, które stanowią zarazem ładną dekorację. W środku babeczek znalazła się pomada śmietanowa i pomada kakaowa.
Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami:
Przepis na 24 babeczki:.
Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła lub margaryny
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml
Do wypełnienia babeczek przygotowałam pomadę białą i kakaową, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowane skórki i orzechy w kolorowej czekoladzie.
Składniki na pomadę:
*1/2 szklanki śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
* szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie babeczek: Suche składniki na kruche spody mieszamy hakiem robota, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasta nie schładzałam w lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia.
Pomadę przygotowujemy w rondelku, wsypujemy cukier i śmietankę, gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy pomadę drewnianą łyżką. Połowę pomady wylewamy do środka upieczonych babeczek. Do reszty pomady dodajemy łyżkę kakao, szybko ucieramy i wlewamy do reszty babeczek. Szybko dekorujemy babeczki wg uznania, UWAGA! Pomada szybko tężeje!
Czyż babeczki wielkanocne nie są piękne?
Pingback: Babeczki z czekoladą i migdałami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię