Wielkanocna szynka zawijana

Wielkanocna szynka zawijana to przystawka, która będzie gościć na naszym stole podczas wielkanocnego śniadania. Danie proste i szybkie w wykonaniu, do tego pyszne i wygodne do konsumowania. Szynka zawijana wygląda też apetycznie, będzie pełnić funkcję dekoracyjną, chociaż będzie to dekoracja która szybko zniknie ze stołu 😉

Polecam również ten przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym

Wielkanocna szynka zawijana z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą:

szynka zawijanaszynka zawijana

10 plastrów szynki
1 ogórek
rzodkiewki
kiełki rzeżuchy
szczypiorek
5 jajek
pieprz do smaku

10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w ćwiartki. Ogórek kroimy w słupki długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne słupki

Każdy plaster szynki smarujemy delikatnie sosem majonezowym, rozkładamy po 3-4 słupki ogórka, rzodkiewkę, po 2 ćwiartki jajka i kiełki rzeżuchy, doprawiamy pieprzem. Zwijamy szynkę w rulonik i związujemy go szczypiorkiem. Ruloniki z szynki układamy na talerzu w kształt piramidki. Smacznego.

szynka zawijanaSzynka zawijana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Wielkanocna szynka zawijana

  1. Pingback: Przystawka z szynki faszerowanej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.