Dzisiejszy przepis na Sernik bez pieczenia z truskawkami jest w stylu domku Baby Jagi , ale do jego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was do udziału w konkursie kulinarnym Taste the Summer by Almette Fruit na moim blogu.
Sernik bez pieczenia z truskawkami:
Składniki:
2 x po 150 g serka Almette fruit z Jagodą i Maliną
2 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
herbatniki jasne typu petit beurre
truskawki
Polewa czekoladowa:
125 g masła
2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć)
1/2 szkl. cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier puder rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy kakao szybko mieszamy. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia.
Częścią polewy smarujemy folię aluminiową na której układamy ciastka 3 x 4 sztuki.
Żelatynę zalewamy mlekiem, gdy napęcznieje zagotowujemy i miksujemy z serkami. Na środkowych ciastkach ułożonych na folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry. Smacznego!
Zrobiłam i powiem, że dupy nie urywa. Po bardzo cennych uwagach typu zawinąć w folię aluminiową- na drugi dzień nieźle się nadrapałam tej folii. Poza tym miejscami herbatniki oblane pseudo polewą były tak przyklejone do folii, że zwyczajnie nie dało się ich oderwać. Pomagając sobie nożem dokonałam czegoś w rodzaju „sklejanki”….tragedia! Nie polecam. !!
Zdjęcie nie wzięłam sobie ze Stocka,tylko zrobione przeze mnie od A-Z, jakoś wszystko wyszło dlatego jest na blogu. Serek jest almette bo to zacheta do konkursu. Mozna sobie kupić twaróg, zmielić trzykrotnie, dosłodzić i zrobić po swojemu. A wykorzystałam Polewa jest dobra, bo sprawdzona, ale jak ktoś ma problem techniczny to może sobie rozpuścić czekoladę. Trzeba było przysłać zdjęcie swojego „dzieła: na e-mail!
I po co te hejt? Nie dziwę się że ci nie wyszło jak tyle jadu masz we krwi.
Kiedys robiłam „chatkę” i wiem że była pyszna 🙂
hmmm… może to zależy od żelatyny, ja zobaczę jutro jak wyjmę z lodówki… w każdym bądź razie polewa po dodaniu żelatyny zrobiła się gumowa, ale strasznie zbita guma, smarowanie więc nie miało miejsca, lecz właśnie łatanie takimi kawałkami. W dodatku nie wyszedł mi trójkącik, bo masa by wypłynęła 😉 więc jest trapezik 😉 Jednak wstrzymam się z opinią do jutra jak posmakuję 😉 Użyłam serka wiśnia z żurawiną, bo akurat taki był w sklepie. a i mam pytanie w składnikach w masie jest kakao, a w przepisie go nie ma, w końcu go nie dodałam, bo wolę bardziej owocowe niż czekoladowe. Tylko jeśli już to, w którym momencie te kakao dodać??
Nie ma kakao, jak pisałam przepis to korzystałam z mojego na Domek Baby Jagi i zapomniałam usunąć to kakao http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/domek-baby-jagi-sernik-bez-pieczenia/
Każdy ma swój sposób na polewę, ale można te rozpuścić gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30%
Czy do masy z Almette dodajemy masło? Bo jest podane w składnikach a brak go w opisie. ..
Nie dodajemy masła. Dodawałam go do Domku Baby Jagi i z rozpędu tutaj też napisałam.http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/domek-baby-jagi-sernik-bez-pieczenia/
Powiem szczerze, że dodałam to masło do masy i wyszło super. A polewa jak dla mnie bomba.
Dla mnie polewa też jest ok, nie kruszy się i jest elastyczna.
Ja robię już drugi raz. Za pierwszym wyszedł super i cały zniknął w 15 minut. Zrobiłam z malinami. Trochę był krzywy, bo nie mam zbytnio zdolności manualnych 🙁 dzisiaj będzie z jeżynami. W Anglii ciężko o dobre truskawki. Pozdrawiam i polecam ten przepis!
moze trzeba inna polewe dac , ja mam pyszną polewę śmietanową z zelatyna i gwarantuje nic sie do niej nie przykleja zastyga bardzo szybko i sie nie topi i napewno by sie sprawdziła w tym przepisie
Można nawet posmarować rozpuszczoną czekoladą.
Witam,
Nigdy nie robię chatki z serków homo! Są po prostu zbyt płynne. Po co utrudniać sobie życie? Najlepsze ciasto wychodzi z normalnego twarogu, wystarczy dodać cukier, margarynę, jajka i ewentualnie jakiś zapach, rodzynki czy migdały – według gustu. Do polewy warto dodać ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej – nie będzie się lepić. A ciasto najlepiej robić na folii do kwiatów. Nie lepi się i nie rwie! Ponadto łatwiej uformować chatkę i łatwiej uformowane ciasto przenieść do lodówki. Ciasto jest smaczne i bardzo łatwe do wykonania (nawet moje dzieciaki je same robią!). Ja często dodaję to co mam w domu. Na przykład zamiast truskawek daję dżem albo galaretkę a polewę posypuję wiórkami kokosowymi albo orzechami. Pychotka! Polecam!
Serki wykorzystane w moim przepisie nie są homo, a poza tym każdy gotuje jak uważa. A, że blog jest mój, więc podałam mój przepis p. Bożeno 🙂
Pingback: Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię