Nasiona chia (szałwia hiszpańska) kupuję od pewnego czasu, jest to meksykański odpowiednik polskiego siemienia lnianego. Chia podobnie jak siemię lniane mają zdolność absorbowania i żelowania płynów, wystarczy suche ziarna zalać płynem: wodą, mlekiem (krowim, kokosowym, migdałowym, owsianym), lub sokiem, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Płyn zmienia swoją strukturę w żelowy „pudding”, „kisiel”, czy „galaretkę” (każdy ma inne skojarzenia), który nie ma smaku, jego smak zależy od wykorzystanych później dodatków.
Ja tym razem do żelowania nasion zastosowałam sok pomarańczowy, ale dodałam też jogurt, pudding z chia nabrał smaku pomarańczy, a dodatek mixu owoców spowodował, że mamy pyszny owocowy deser na śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny.
Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym. Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami.
dla 2 osób
3 łyżeczki nasion chia
250 ml soku pomarańczowego
1 kopiasta łyżka jogurtu greckiego
mix owoców (porzeczki, poziomki, banan, brzoskwinia)
Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy sokiem pomarańczowym. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki, dodajemy jogurt grecki i ponownie dokładnie mieszamy, przekładamy pudding do przygotowanych szklanek, czy słoiczków. Odstawiamy naczynia ponownie do lodówki, ale tym razem przynajmniej na 2-3 godziny lub najlepiej na noc. Rano wystarczy do słoiczka z puddingiem wsypać świeże owoce i zjeść na śniadanie. Smacznego!
Pingback: Pudding chia kakaowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Galaretka z pianką i porzeczkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Chia Pudding z owocami. Deser z chia z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pudding chia z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię