21 września miałam urodziny, więc chciałam zrobić przyjemność Piotrowi i upiec coś słodkiego. Ale, że ostatnio liczymy kalorie, które najszybciej gubi Piotrek (schudł już 12 kg) to postanowiłam upiec coś lekkiego i w mniejszej ilości niż tradycyjna blacha, (aby nie miał wyrzutów sumienia) i bez kruchego spodu. Przygotowałam coś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie mleczko 🙂 Wykorzystałam do przygotowania ciasta małą tortownicę o śr. 18 cm, więc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju 😉
Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam po przepisy:
– sernik królewski
– sernik nowojorski
– sernik kajmakowy
– sernik pomarańczowy
Sernik jogurtowy jest bardzo smaczny, z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie 🙂
Składniki na tortownicę o śr. 18 cm:
1 jogurt grecki( 400 g )
3 jajka
¼ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy (u mnie Winiary)
1 budyń śmietankowy bez cukru- 35 g (u mnie Winiary)
¼ szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do miski, ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski z ubitymi żółtkami dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy za pomocą silikonowej łyżki, dodajemy jogurt i mieszamy ostrożnie, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ostrożnie łączymy, aby masa nie opadła. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewamy olej. Całość dokładnie łączymy.
Masę jogurtową wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w zamkniętym piekarniku.
Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i jogurt. Gotujemy aż składniki się rozpuszczą tworząc kremową masę.
Polewę wylewamy na ostudzony sernik jogurtowy, możemy ozdobnie masę pokarbować specjalnym grzebieniem cukierniczym.
Smacznego!
Dużo zdrówka i miłości życzę z okazji urodzin 🙂 (moje dzień wcześniej). Jako, że ja też ostatnio gubię kilogramy – a za sernik dałabym się pokroić – to z całą pewnością wypróbuję zrobić go z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję 🙂
Witam serdecznie czy zamiast oleju rzepakowego mozna uzyc olej kokosowy? pozdrawiam
Nie, gdyż olej kokosowy ma inną konsystencję. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy to „oliwa” północy. Ale jak nie chcesz oleju, to polecam rozpuszczone masło.