Proponuję Wam kolejny przepis z Chia (szałwia hiszpańska) tym razem z dodatkiem kakao. Kakaowy płyn wymieszany z chia zmienił swoją strukturę w kakaowy budyń- „pudding”. Ostatnio pokazałam Wam Pudding chia z owocami i sokiem pomarańczowym.
Ja tym razem do żelowania nasion chia zastosowałam mleko i kakao i dodałam owoce granatu, na śniadanie miałam pyszny deser owocowy.
Pudding chia kakaowy świetnie smakował z ziarnami granatu.
dla 2 osób
3 łyżeczki nasion chia
300 ml mleka 3,2 %
1 łyżka kakao
owoc granatu
100 ml mleka mieszamy z kakao, podgrzewamy, studzimy. Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy 200 ml mleka, dodajemy rozpuszczone kakao. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki , ponownie dokładnie mieszamy, przekładamy pudding do przygotowanych słoiczków. Odstawiamy naczynia ponownie do lodówki, ale tym razem przynajmniej na 2-3 godziny lub najlepiej na noc. Rano do słoiczka z puddingiem wsypujemy ziarna granatu i zjadamy na śniadanie. Smacznego!
o ja cie! wygląda pysznie 🙂
I był pyszny 🙂