Kopytka z boczkiem i groszkiem

Bardzo lubię oglądać programy kulinarne. Ostatnio gdy się nudziłam, przełączałam kanały TV na których wiało nudą włączyłam TVN Player. Tam znalazłam programy kulinarne i włączyłam pierwszy lepszy odcinek z Gordonem Ramsay’em z pomysłami na szybki obiad. Gordon Ramsay przygotował Gnocchi (gnocchi recipe potato and ricotta) with Peas and Parmesan, czyli gnocchi z groszkiem i parmezanem. Postanowiłam przygotować podobne, ale bazujące na moich pysznych kopytkach ale wyglądających jak gnocchi Gordona, podsmażane kopytka zrobiłam z dziurką. Połączenie podsmażonych na boczku kopytek, groszku i parmezanem uważam za godne polecenia.
Przepis na Kopytka z boczkiem i groszkiem: gnocchi recipe potato and ricotta) with Peas and Parmesan,

kopytka z boczkiem i groszkiem Składniki na kopytka (2 porcje):
5 dużych ziemniaków
3/4 szklanki maki pszennej + płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz
do gotowania 1 czubata łyżka soli na ok. 2,5 litra wody
kawałek boczku wędzonego
1/2 szklanki mrożonego groszku
parmezan

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1,5 cm w każdym robimy dziurkę palcem lub końcówką od drewnianej łyżki. Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową na patelnię z delikatnie podsmażonym pokrojonym drobno boczkiem. Powoli wytapiamy tłuszcz z boczku, jednocześnie podsmażając kopytka z obu stron. Doprawiamy kopytka solą i pieprzem. Dodajemy mrożony groszek, czekamy aż dojdzie. Podsmażone kopytka podajemy na gorąco z otartym parmezanem i kefirem.  Smacznego!

kopytkakopytkakopytkakopytka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kopytka z boczkiem i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *