Ostatnio organizowałam w mojej szkole konkurs kulinarny, a jednym z zadań które młodzież miała wykonać było krojenie w kostkę cebuli. Po wykonaniu zadania padło pytanie co z cebulą zrobić, wyrzucić? Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia, nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych, albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego hot – doga, do kanapek, zapiekanek, zup, sałatek czy też do panierki. A jak świetnie smakuje z nią domowe pieczywo! Prażona cebulka Polakom kojarzy głównie się z hot-dogami z prażoną cebulką serwowanymi w sklepie IKEA za 2 zł, większość nie wie jak szybko i łatwo można ją przygotować samemu w domu. Należy tylko pamiętać, aby cebuli nie solić w trakcie smażenia w głęboki oleju, gdyż puszcza wtedy sok, który przeszkadza w jej uprażeniu, nie będzie też taka chrupiąca.
Prażona cebulka może sugerować, że ja prażymy na suchej patelni podobnie jak pestki słonecznika, sezamu lub dyni, nic bardziej błędnego, cebulka jest smażona w głębokim oleju podobnie jak frytki, czy pączki. Cebulka podczas smażenia ma sobie lużno pływać.
Jak zrobić samemu prażoną cebulkę domowym sposobem? Przygotowanie prażonej cebulki w domu jest bardzo proste. Nie zajmuje zbyt dużo czasu. A po uprażeniu i zsypaniu do słoja, można ją przechowywać długo, ale u mnie zawsze szybko znika. Co niektórzy w naszym domu traktują ją jak chipsy 😉
Prażona cebulka jak ze sklepu IKEA:
Składniki:
cebula
po 1 łyżce mąki pszennej na każdą cebulę
olej rzepakowy do smażenia
sól
ręczniki papierowe i słój szklany
Przygotowanie:
Cebule obieramy i niezbyt drobno kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka, wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli, zawiązujemy woreczek, którym tak długo potrząsamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy strząsnąć jej nadmiar np. na sicie.
W szeroki rondlu rozgrzewamy olej (cebulka ma pływać podczas smażenia) i partiami prażymy/ smażymy cebulkę na złoty kolor co jakiś czas mieszając widelcem. Wyjmujemy uprażoną cebulkę łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku rozłożonym np. na tacy. Gdy przestygnie delikatnie solimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Taką domową prażoną cebulkę można przechowywać nawet dłuższy okres.
Rewelacja, u mnie w domu wykorzystuję, ale zawsze kupowałam taką cebulkę. Teraz wiem jak ja zrobić 🙂
Świetny pomysł, na pewno wykorzystam.
tym bardziej ze w sklepie chyba z 8 zlotych!!
I to małe opakowanie.
Swietna cebulka! Od dawna ja robie! Pozdrawiam:)
Jak duzo oleju? Czy cebulka ma w nim plywac? Czy malo jak w wypadku prazenia np. Pestek slonecznika?
Nazwa może sugerować, że prażymy na suchej patelni jak słonecznik, czy pestki dyni. Smażymy cebulkę na głębokim oleju.
Świetny pomysł, na pewno wykorzystam.
Świetny pomysł, na pewno skorzystam.
Witam, super przepis, czy cebula ma być smażona w głębokim oleju?
Tak, w głębokim oleju, ma sobie luźno pływać w garnku.
Super ale jesli mozna prosic o ilosc oleju. Czy to ma byc na glebokim czy tylko nieco na dnie. Z gory dziekuje za odp. Pozdr.
To zależy z ilu cebul robisz cebulkę i jak duży wykorzystasz garnek, dlatego nie napisałam ilości oleju. Cebulka ma luźno pływać podczas smażenia.Podobnie jak się smaży frytki, czy pączki.
czy Wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem, wyraźnie autorka napisała ” smażona w głębokim oleju podobnie jak frytki, czy pączki”
No nie wiem, crbula nie bedzie sie przypalac?,po drugie czy mozna zastapic male pszenna np gryczana?
Grażyna, widzisz jak wygląda cebulka na zdjęciu, jest przypalona? Smaży się partiami i miesza co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
Ty!
Co?
Pingback: Meatzza. Mizza. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Można ją przechowywać dłuższy okres… Jak długo można ją trzymać w takim słoiczku? Miesiąc, pół roku, rok?
Ile można przechowywać cebulkę? Miesiąc, pół roku, rok?
Zamknięta w szczelnym słoiku , do pół roku.
Zamiast pszennej mąki proszę dodać mąkę z ciecierzycy.
Mąka pszenna sól i olej rzepakowy
SUPER, PYCHA! 🙂
Zrobiłam wg przepisu ale ona jest jakaś wilgotna a nie chrupiąca chociaż jest dobrze wysmażona nie wiem co źle zrobiłam
Ja też nie wiem.
może za duże kawałki były wrzucane albo za słabo rozgrzany olej
Moja wyszła fantastyczna. Początkowo też miałam obawy, że będzie zbyt wilgotna do długiego przechowywania, więc włożyłam ją razem z blaszką i papierem na których ją osączałam do rozgrzanego piekarnika i ciut jeszcze podprażyłam. Efekt genialny 🤗🤗
Biorę się do roboty.Dobry pomysł. Pozdrawiam.