Grillowane kotlety wieprzowe

Grillowane kotlety wieprzowe z prażoną cebulką to moja propozycja na wykorzystanie mielonego mięsa. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone na oleju, czy smalcu, można je przygotować na grillu, wersja lżejsza, mniej kaloryczna. Inne pomysły na kotlety znajdziecie tutaj. , polecam też nasze sprawdzone przepisy z grilla.

Jak zrobić Grillowane kotlety wieprzowe?

Grillowane kotlety wieprzoweGrillowane kotlety wieprzowe

Składniki:
40 dag mięsa mielonego z łopatki,
100 ml bulionu,
2 łyżki prażonej cebulki,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku,
odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej,

Przygotowanie:
Mięso mielone z łopatki dokładnie mieszamy z bulionem, doprawiamy pieprzem, majerankiem, prażoną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz ewentualnie doprawiamy solą, wszystkie składniki mieszamy. Formujemy z masy mięsnej 4 sporej wielkości kotlety. Rozgrzewamy na patelni grillowej odrobinę oleju i układamy na patelni kotlety, obsmażamy je z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie kotlety układamy na kratce grillowej piekarnika i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy kotlety z sałatką z ogórka i papryki, ketchupem, musztardą i dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z dodatkiem sumaku. Smacznego!

Grillowane kotlety wieprzowe

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Grillowane kotlety wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *