Shawarma / shoarma drobiowa

Kiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma.  Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z restauracją Sphinx. Danie to jest banalnie proste, szybkie i łatwe do zrobienia, a wyrazistości grillowanemu mięsu nadają sosy. Shawarma / Shoarmę można podać w wersji błyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę  lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki.

Smacznego 🙂 Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla.

Shawarma / shoarma drobiowa:

Shawarma / shoarma drobiowa

Shawarma / shoarma drobiowa

1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżka przyprawy mix for shawarma
1/3 łyżeczki soli
1 ząbek czosnek czosnku

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki.  Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony, można też upiec mięso w piekarniku aż będzie złoty.

Podajemy z ryżem i sosami. Smacznego!

Shawarma / shoarma drobiowa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.