Tatar ze śledzia marynowany w wódce

Po grupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką, może być normalna wódka i chciałam się tym pomysłem z Wami podzielić, gdyż to był bardzo dobry pomysł. Tatar ze śledzia marynowany w wódce to pyszna przekąska, przystawka która będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie. Bo śledzie się lubi albo nienawidzi.

Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia 
Tatar ze śledziatatar ze  śledzia

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone
  • 1 plaster melona
  • 1 mały ogórek
  • koperek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy)
  • łyżka cytrynowej rozmarynówki lub wódki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól

Przygotowanie:

Jeśli do przygotowania tatara wykorzystujemy śledzie solone to najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę. Melona i ogórek obieramy, usuwamy z pestki i kroimy w takiej samej wielkości kostkę jak śledzie. Mieszamy wódkę, sok z cytryny oraz oliwę, następnie marynujemy w tej mieszance pokrojone w kostkę śledzie z ogórkiem i melonem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 15 minut. Siekamy koperek a następnie mieszamy go z zamarynowanymi śledziami z ogórkiem i melonem. Doprawiamy do smaku czerwonym pieprzem, raczej nie ma już potrzeby doprawiania tatara solą. Tatara możemy formować w specjalnych kwadratowych formach lub krążkach, należy nałożyć lekko ubić i ściągnąć obręcz, dekorujemy świeżym ogórkiem, melonem i koperkiem, posypujemy kolorowym pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tatar ze śledzia marynowany w wódce

  1. Pingback: Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *