Ptysie piernikowe zostały przygotowane z ciasta parzonego, z dodatkiem przyprawy do piernika i kakao, następnie zostały nadziane kremem z bitej śmietany, serka, cukru pudru i szczypty przyprawy do piernika. Przepis na podstawowe ciasto parzone jest bardzo łatwy i prosty, można z niego przygotować ptysie klasyczne eklerki, mini ptysie, karpatkę.
Samo przygotowanie ciasta parzonego wraz z pieczeniem i nadziewaniem kremem zajmuje mniej niż godzinę. Te ciasta są panaceum na niezapowiedzianych gości, którzy wpadli na kawkę.
Na Sylwestra przygotowałam klasyczne ptysie z bitą śmietaną, na Trzech Króli postanowiłam trochę poszaleć, wyobraźnia została włączona i przygotowałam te nietypowe ptysie, czyli piernikowe z dodatkiem kakao. Na kakaowym cieście widać dokładnie cukier puder i białą masę między dwoma warstwami ciemnego ciasta. Ptysie te będą też doskonale pasować na Karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Czyż te ptysie nie są urocze?
Składniki na 9 sztuk:
½ szklanki wody, (poj. 250 ml)
50 g masła lub margaryny,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru,
1/2 szklanka mąki pszennej,
3 jajka,
1 łyżeczka przyprawy do piernika + duża szczypta do kremu
1,5 łyżki kakao,
200 ml śmietany 30%,
200 g serka naturalnego
cukier puder,
Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 ºC, Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, cukier i zagotowujemy, dodajemy pokrojone masło. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i kakao, cały czas mieszając drewnianą łyżką, gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu aż ciasto dokładnie odparuje i zaparzy, garnuszek zdejmujemy z ognia. Czekamy kilka minut aż masa ostygnie i dodajemy pojedynczo 3 małe jajka cały czas ubijając, aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, jeśli nie mamy wystarczy ciasto przełożyć do woreczka strunowego i odciąć końcówkę. Za pomocą końcówki rękawa cukierniczego formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ptysie z ciasta (wystarczy 2 razy zrobić obrót). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 200ºC, nie otwieramy piekarnika bo ptysie opadną. Po upieczeniu ptysie studzimy na kratce, gdy ostygną ostrym karbowanym nożem przekrawamy ptysie na pół. Gdy ptysie stygną przygotowujemy krem ze śmietanki kremówki, serka, cukru pudru i przyprawy do piernika. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru, serek i przyprawę do piernika, miksujemy. Słodycz kremu regulujemy według swoich smaków. Krem również przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim spody ptysi, przykrywamy drugą połówką ciasta ptysiowego. Dodatkowo ptysie z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
W spisie składników jest 50g masła, a w przepisie pół kostki.. Czyli ile w końcu?
50g bo to z połowy porcji, a w opisie z rozpędu napisałam więcej. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię