Gdy znudzą nam się tradycyjnie pieczone udka z kurczaka, możemy sobie ułatwić zadanie grillując udka kurczaka bez skóry i kości z różnymi mieszankami ziołowymi. Kurczak grillowany w ziołach dalmatyńskich to moja propozycja na wykorzystanie udek kurczaka i nowości Kotanyi – ziół dalmatyńskich. Jest to aromatyczna mieszanka to ziół, w skład których wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia, nadająca daniom śródziemnomorski smak.
Składniki:
3 udka z kurczaka
sól ziołowa Kamis
czerwona papryka Kotanyi
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich Kotanyi
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Luzujemy udka kurczaka z kości, ściągamy z nich skórę i mięso rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka z 2 łyżek oleju , przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół dalmatyńskich i papryki. Pojedyncze kawałki kurczaka nacieramy marynatą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso i grillujemy każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso przekładamy na talerze, podajemy z makaronem i sosem z kurek w śmietanie.
Przepis na Kurki siekane w śmietanie
SKŁADNIKI:
- około 40 dag kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 100 ml śmietany 30%
- sól ziołowa Kamis
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- 1 łyżka maki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Kurki czyścimy z resztek ściółki, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Siekamy je bardzo drobno. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy posiekane kurki, doprawiamy solą ziołową, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Delikatnie posypujemy mąką pszenną, cały czas mieszając. Wlewamy słodką śmietanę, dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy na koniec młotkowanym pieprzem z kolendrą.
Podobny przepis na kurki w sosie znajdziecie tutaj