Karnawał w tym roku mamy bardzo krótki, więc postanowiłam Was zaprosić na coś słodkiego… Karnawałowe kwiatki puchatki. Czemu taka nazwa? Bo te ciasteczka puchną podczas smażenia J
Tłusty czwartek w tym roku przypada 4 lutego, czyli już niedługo, zgodnie z tradycją będzie można opychać się tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo słodkich karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać to, co lubicie, pamiętacie że to sprawdzone przepisy, więc wyjdą na 100%:
ekspresowe pączki serowe
faworki
mini pączki pomarańczowe
pączki angielskie
pączki z powidłami
serowe pączki z frużeliną
churros pomarańczowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej*,
szczypta soli,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy,
100 g masła
2 łyżeczki cukru,
2 całe jajka ,
½ szklanki jogurtu greckiego*,
cukier puder do posypania
olej do smażenia
*szklanka o poj. 250 ml
Masło kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt i mieszamy hakiem robota, wlewamy masło i zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie, ale ja wolę sobie ułatwiać Zycie w kuchni. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na ok. ½ cm (pamiętajcie aby delikatnie blat podsypać mąką) i wycinamy foremką w kształcie kwiatka. Rozgrzewamy w rondlu olej i wrzucamy kwiatki, smażymy na złoty kolor z obu stron. Ponieważ kwiatki puchną musimy je równomiernie dosmażyć z każdej strony. Wyjmujemy kwiatki łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Kwiatki puchatki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Karnawał 2016 na blogu czas zacząć 🙂
Wyglądają cudnie, uwielbiam ciasteczka 🙂
Pingback: Pączki jogurtowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię