Churros pomarańczowe

Churros (Churro a także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ten hiszpański słodki przysmak jest popularny również w Portugalii, Ameryce Łacińskiej, czy USA.. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą jest  ciasto parzone (uwielbiam mini ptysie z czekoladą), które smaży jest w głębokim tłuszczu jak „gniazdka pomarańczowe„, a następnie posypuje cukrem pudrem.

Churros przygotowałam podobnie jak gniazdka z sokiem z pomarańczy zamiast wody, można wykorzystać również sok pomarańczowy z kartonika. Churros pomarańczowe podałam z sosem czekoladowym przygotowanym z czekolady, soku z pomarańczy i słodkiej śmietanki 30%.

Churros pomarańczoweChurros pomarańczowe

Składniki na ok. 60 sztuk:

  • 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu
  • 50 g masła
  • ok. 2 łyżki cukru brązowego w kostkach
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta sody
  • 2 jajka
  • olej do smażenia, cukier puder do obsypania

W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy z  masłem, kostkami cukru brązowego, oraz szczyptą soli, aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą sody. Zdejmujemy rondelek z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy.

Do wystudzonej masy wbijamy 2 jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące

Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie  gwiazdki przekładamy ciasto.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy po 6-7 pasów o długości ok. 10 cm.

Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy churros partiami papierem do góry, a po chwili churros same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano po 2 minuty każdej strony aż zrobią się brązowe. Churros pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem .

Podajemy  z sosem czekoladowym przygotowanym ze 100 g gorzkiej czekolady, 50 ml słodkiej śmietanki i 50 ml soku pomarańczowego.

Smacznego 🙂

W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy, masło i brązowy cukier w kostkachWyspujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżkąWyciskamy pręty na posmarowanym olejem papierusmażymy w gorącym olejuOdsączamy churros na ręczniku papierowymChurros posypujemy cukremChurros pomarańczowe podajemy z sosem czekoladowym

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Churros pomarańczowe

  1. Pingback: Pączki jogurtowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.