Deser jagodowo-jogurtowy to deser na bazie jogurtu greckiego i jagód.
Składniki:
- 25 dag jagód,
- 1 op. jogurtu greckiego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki płatków czekoladowych,
- 1 op galaretki szafirowej,
- 1 łyżka żelatyny
Galaretkę i 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, do 4 naczyń deserowych wlać po 4 łyżki galaretki i po 4 łyżeczki jagód, zostawić do stężenia. Z jogurtu odjąć 4 łyżki, dodać 1 łyżkę cukru pudru i płatki czekoladowe, wymieszać zostawić do dekoracji. Do jogurtu greckiego dodać cukier puder, połowę galaretki, wymieszać i ułożyć w naczyniu, polać pozostałą tężejącą galaretką, na której na środku ułożyć po 2 łyżki masy z płatkami czekoladowymi, wierzch ozdobić jagodami.