Uwielbiamy ruskie pierogi. Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast wody wykorzystane zostało wrzące mleko, które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki.
Przepis dla 2 osób:
Na ciasto:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki maki pszennej + trochę do podsypania
1/2 szklanki wrzącego mleka
szczypta soli
+ sól do gotowania
Na farsz:
1/2 kostka chudego twarogu,
2 ziemniaki,
1 szt. cebula,
1 łyżka oleju + 1 łyżka do podsmażenia,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Z obu rodzajów mąki, wrzącego mleka i szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Odstawiamy przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, połowę zostawiamy do okraszenia. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu, aż pierogi wypłyną. Pierogi podajemy gorące, polane wcześniej przygotowaną okrasą z cebulki. Tym razem pierogi zostały podsmażone na oleju i posypane cebulką. Smacznego!