Grzanka z serkiem i rzodkiewką to moja propozycja na lekkie, letnie śniadanie. Grzanki to proste do przygotowania kanapki z pieczywa żytniego z ziarnami, te grzanki są nie tylko smaczne, a jednocześnie są bardzo zdrowe i do tego kolorowe. Tego typu grzanka jest idealna podczas diety odchudzającej, to nie tylko propozycja na fit śniadanie, ale też na przystawkę, czy na dietetyczną kolację.
Polecam też grzanki z jajecznicą i szynką, jajko w koszulce na grzance, grzanki z pieczarkami jajkami, grzanki z jajecznicą i łososiem, bruschetta z truskawkami.
Jak przygotować pyszną grzankę z serkiem i rzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką?
Składniki:
Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo
100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego
1 łyżka jogurtu greckiego
łyżeczka oliwy z chilli
szczypiorek
rzodkiewka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując je bez tłuszczu w tosterze. Twarożek mieszamy z jogurtem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Doprawiamy pastę twarogową solą i pieprzem.
Pieczywo smarujemy serkiem szczypiorkowym lub serkiem ziołowym, obkładamy plasterkami cienko pokrojonej rzodkiewki, którą dodatkowo posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego!
pyszne !! na upały i nie tylko 🙂
Pingback: Grzanki z twarogiem i pomidorami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię