Bezalkoholowy shot pomidorowy z natką pietruszki, jest schłodzony, pikantny, idealny na upały. Polecam też przepis na chłodni andaluzyjski – Gazpacho.
Jak przygotować shot pomidorowy? Potrzebny jest blender!
Składniki:
1 szklanka pomidorków cherry,
½ szklanki świeżej natki pietruszki,
kilka listków bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek np. Sol&Mar,
½ łyżeczki sosu piri piri np. Sol&Mar lub tabasco.
1 łyżeczka octet jabłkowy, najlepiej domowej roboty
sól gruboziarnista i ziarna czarnego pieprzu
trochę zimnej wody gazowanej
Przygotowanie: Wszystkiego składniki przekładamy do pojemnika blendera, miksujemy wraz z solą i pieprzem. Można rozcieńczyć gazowaną wodą lub wrzucić parę kostek lodu. Jeśli nie dodaliśmy lodu to wstawiamy pojemnik do lodówki, aby koktajl pomidorowy się schłodził. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami. Wytrawny koktajl idealny na upały.
W Lidl Polska w ramach tygodnia iberyjskiego znajdziecie bogaty asortyment produktów Sol&Mar charakterystycznych dla kuchni Półwyspu Iberyjskiego, smaki gorącej Hiszpanii i Portugalii już są u nas w domu 🙂