Grzanki z twarogiem i pomidorami to mój kolejny pomysł na lekkie, zdrowe śniadanie. Moje grzanki to podsmażona na patelni kanapka z ciemnego pieczywa. Tak przygotowane grzanki obkładam różnymi kolorowymi dodatkami, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tego typu grzanka jest idealna na sycące fit śniadanie. Polecam też przepis na grzanki z serem i rzodkiewką, czy też grzanki z jajecznicą i szynką, jajko w koszulce na grzance, grzanki z pieczarkami jajkami, grzanki z jajecznicą i łososiem, bruschetta z truskawkami.
Jak przygotować Grzanki z twarogiem i salsą pomidorową?
Składniki:
Pieczywo żytnie z ziarnami
twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz
sałata
2 nieduże pomidory
1 ząbek czosnku
½ czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
oliwa z chili i czosnkiem
1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego
świeża bazylia
Przygotowanie:
Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni lub w tosterze i kroimy na skos.
Czerwoną cebulę siekamy i skrapiamy octem jabłkowym. Pomidory nacinamy nożykiem na krzyż, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, usuwamy również gniazdka nasienne, bardzo drobno siekamy, dodajemy zmacerowaną cebulę, odrobinę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą bazylię, mieszamy.
Na grzankach / tostach z żytniego chleba kładziemy listek sałaty, nakładamy dosyć obficie twaróg ze szczypiorkiem, na powierzchni twarogu kładziemy kopiastą łyżeczkę salsy pomidorowej i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.