Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi, może nie są zbyt atrakcyjnie wizualnie, ale są pyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki. Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA!
A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki.
Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi?
Składniki:
1 szklanka mleka 3/2 % (poj. 250 ml)
1 szklanka cukru (poj. 250 ml)
50 g masła (opcjonalnie)
2-3 łyżki kakao
1 szklanka płatków kukurydzianych
Przygotowanie: Mleko, cukier i kakao (można dodać masło, ale tym razem nie dałam) zagotowujemy w szerokim rondelku, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy rondelek z palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje.
Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą to być prostokąty lub kwadraty) lekko zaznaczając kontury ciasteczek i zostawiamy je do całkowitego zastygnięcia. Gdy ciasteczka są już sztywne kroimy je do końca i zajadamy. Smacznego 🙂