Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy

Ciasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką przygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami. Jest to ciasto, które każdemu będzie smakować. A na Święta Bożego Narodzenia polecam przepis na Świąteczne ciasto marchewkowe, które wygląda jak piernik z powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu.

To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi.

ciasto marchewkowebiszkopt marchewkowy

Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami.
Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki

Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę ok. 35 x 25 cm::
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3 jajka
ok. 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka startej marchewki
ok. ½-2/3  szklanki posiekanych orzechów włoskich
garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki)
słoiczek domowych powideł bez cukru
cukier puder do posypania

Przygotowanie biszkoptu marchewkowego:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy siekamy. Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, wsypujemy startą marchewkę, posiekane orzechy, suszone wiśnie i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto marchewkowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Marchewkowy biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ciasto na pół, dolną warstwę smarujemy obficie powidłami, przykrywamy drugą połówką ciasta, dociskamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.