Ciasteczka pomarańczowe wymyśliłam dzisiaj. Najpierw zastanawiałam się czy nie upiec pierniczków Lebkuchen, ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na poczekaniu napisałam na kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek.
Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku miód, zmielone orzechy, sok, miąższ i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych ciasteczek pomarańczowych nigdzie nie znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie.
Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki
Składniki :
3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej
50 g siekanych orzechów włoskich
1 pomarańcza
olejek pomarańczowy
20 g cukru cytrynowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml płynnego miodu
50 g masła
Przygotowanie:
Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 12-15 minut.
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego.
Witam czy ciasteczka można przygotować 2 tygodnie przed Świętami? Czy będą smaczne? Dziękuję
Nie wiem czy nie stwardnieją, pierniczki można zmiekczyc skórką od jabłek, lepiej upiec tuż przed.