Pierniczki Lebkuchen

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli moją rodzinną książkę kucharską z przepisami spisanymi pięknym (kaligrafia się kłania) pismem, wpisy zaczęła moja prababcia, a skończyła moja babcia. Właśnie przepis na te pierniczki Lebkuchen znalazłam tej książce, musiałam tylko zmniejszyć proporcje, z moich proporcji wychodzi 40 sztuk pierniczków:

Pierniczki lebkuchenPierniczki LebkuchenPierniczki Lebkuchen

Te pierniczki/ Lebkuchen są miękkie, słodkie, bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają zbytniego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku sporo miodu, zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie.  Gorąco je polecam!

Polecam również mój przepis na pierniczki z witrażami.

Składniki :

2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
20 g cukru cynamonowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
100 g masła 60%
100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytryny

Przygotowanie:

Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie  suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy do rondelka, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.
Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.
Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut.

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Ja lukier nakładałam na ich powierzchnię za pomocą silikonowego pędzla. Smacznego.

Pierniczki LebkuchenPierniczki Lebkuchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Pierniczki Lebkuchen

  1. Robię pierniczki z podobnego przepisu, ale nigdy nie wychodzą mi takie grube 🙁 „kulki” na blasze rozpływają mi się tak, że wychodzą pierniczki grubości 3-4 mm…

  2. Pingback: Ciasteczka pomarańczowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.