Pierniczki z witrażami

Święta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczkiświąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.
Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami, można je podarować najbliższym, będzie to uroczy, jadalny prezent.

Pierniczki z witrażamiPierniczki z witrażami

Składniki:

3 szklanki * mąki pszennej
4 pełne łyżki miodu
1 szklanka* cukru pudru
125 g  margaryny palma w złotym opakowaniu
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4  łyżeczki przyprawy do pierników
kolorowe landrynki
* szklanka o pojemności 250 ml

Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.
Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe), wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach, w środku również wycinamy otwór (ja wykorzystałam do tego pojemnik po wykałaczkach). Pierniczki układamy  na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki dzięki zawartości sody lekko rosną. W każdy otwór wycięty w pierniczku wkładamy pokruszone kolorowe landrynki, ok. połowę landrynki na otwór, gdy landrynek będzie za dużo będą wypływały poza otwór.

Pieczemy pierniczki ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy tak długo aż witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Pierniczki z witrażami nie potrzeba już niczym ozdabiać, ale jakby komuś brakowało dekoracji można je udekorować lukrem.

pierniczki z witrażamipierniczki z witrażami

Pierniczki można przechowywać w metalowej puszce.
Pierniczki z witrażami

Ciasta czy ciasteczka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pierniczki z witrażami

  1. Pingback: Piernikowe gofry - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Pierniczki Lebkuchen - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.