Piernikowe gofry

Święta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów.  A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczkiświąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych gofrów 🙂

Piernikowe gofryDSC_0171

Składniki:

3 szklanki * mąki pszennej
4 pełne łyżki miodu
1 szklanka* cukru pudru
125 g  margaryny palma w złotym opakowaniu
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4  łyżeczki przyprawy do pierników
kolorowe landrynki
* szklanka o pojemności 250 ml

Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.
Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy zrobić gofrów. Rozwałkowujemy je cienko i układamy ciasto na formie od gofrów, przygniatamy je wałkiem, możemy pomóc sobie trochę palcami, aby ciasto weszło we wszystkie miejsca formy, odcinamy nadmiar ciasta.

Pieczemy piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną i posypane cynamonem, czy przyprawa do deserów.

DSC_0153

DSC_0181

Ciasta czy ciasteczka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Piernikowe gofry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.