Święta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki.ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.
Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami, można je podarować najbliższym, będzie to uroczy, jadalny prezent.
3 szklanki * mąki pszennej
4 pełne łyżki miodu
1 szklanka* cukru pudru
125 g margaryny palma w złotym opakowaniu
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do pierników
kolorowe landrynki
* szklanka o pojemności 250 ml
Pieczemy pierniczki ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy tak długo aż witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Pierniczki z witrażami nie potrzeba już niczym ozdabiać, ale jakby komuś brakowało dekoracji można je udekorować lukrem.
Delikatne i urocze 🙂
Pingback: Piernikowe gofry - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pierniczki Lebkuchen - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię