Surówka z jabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie surówki, któe mają mało składników i nie potrzeba do nich wymyślnych sprzętów AGD. Do przygotowania tej lekkiej, dietetycznej surówki wystarczy tarka jarzynowa i ostry nóż. Surówka z jabłek i pora, z dodatkiem koperku i kwaśnej śmietany jest prosta i szybka do przygotowania. Wystarczy tuż przed obiadem zetrzeć jabłka na tarce, a pora drobno posiekać, doprawić a obiad będzie zdrowy i urozmaicony w smaku. Taką surówkę przygotowuję przeważnie jako dodatek do mięsnego drugiego dania, tym razem była urozmaiceniem kotletów z siekanej karkówki. Pyszna była.
Inne moje propozycje surówek obiadowych:
surówka z marchewki
Surówka z marchewki – dietetyczna
Surówka z kapusty, pora i koperku
Surówka Colesław
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
surówka z kapusty kiszonej i jabłka
surówka z pora
Przepis na lekką, pyszną i bardzo łatwą surówkę: surówka z jabłek i pora.
Składniki:
1 por (biała cześć)
2 jabłka
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
koperek
Przygotowanie surówki z jabłek i pora. Białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie drobno siekamy. Przekładamy pora do miski, dodajemy 2 starte na tarce jarzynowej jabłka (wcześniej je myjemy, obieramy i usuwamy gniazdka nasienne), skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Doprawiamy surówkę solą, pieprzem do smaku tak jak lubimy, , dodajemy posiekany koperek, całość łączymy ze śmietaną. Taka surówka z jabłek i pora to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych. Smacznego!
Fajny wpis. Będę tu częściej zaglądał.