Surówka z kapusty, pora i koperku

Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakieś warzywne dodatki, mogą to być tarte buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty.

Dużo osób lubi surówkę Colesław za sprawą KFC. To jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno.

Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj.

Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką.

Surówka

składniki:

1/4 główki kapusty
1 mały por
1 mała marchewka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę  ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek do mięsa.

Smacznego.

Surówka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Surówka z kapusty, pora i koperku

  1. Pingback: Surówka obiadowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.