Surówka z selera z orzechami i rodzynkami to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznego dodatku do dań mięsnych. Surówka jest przygotowana jest tartego, surowego selera z dodatkiem winnego jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym smakuje rewelacyjnie i wygląda bardzo wykwintnie za sprawą rodzynek i orzechów. Surówka z selera z orzechami przypomina mi czasy PRL-u kiedy jadałam ją regularnie. W moim domu mama jej nie przygotowywała, ale że w latach 80-tych stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie, szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa. Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się jako dodatek do naszego obiadu.
Porcja dla 2 osób
Składniki
mały seler lub połowa większego
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować na szybko surówkę do obiadu, czyli surówkę z selera z orzechami?
Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem surówkę z selera przygotowałam do kotletów z siekanej wątróbki. Smacznego!
Jadłam już surówkę z selera, ale jeszcze nigdy z orzechami 🙂 Dzięki za inspiracje 🙂