Caprese to klasyczna sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii, ale robiłam już ją w postaci koreczków, oraz łódeczki na liściach sałaty. Na blogu jest też pizza caprese. Tym razem polecam jajka caprese, gdyż składniki farszu to mozzarella, pomidory i bazylia. Jajka caprese to elegancka, ale prosta i smaczna przystawka na wielkanocne śniadanie, tak faszerowane jajka można podawać również bez specjalnych okazji. Aby zmniejszyć kaloryczność jajek caprese można wykorzystać mozzarellę light.
Składniki na 8 połówek jajek caprese:
4 jajka
1 pomidor
1 kulka (125g) sera mozzarella
Sól i pieprz
oliwa z oliwek
bazylia świeża
Przygotowanie jajek caprese: Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania się wody). Obieramy, przecinamy na wzdłuż na pół. Do miseczki dodajemy miąższ pomidora (bez pestek) i ser mozzarella pokrojone w drobną kostkę, posiekaną bazylię, odrobinę oliwy, mieszamy doprawiając solą i pieprzem . Tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na połówki jajek, dociskając lekko. Wierzch posypujemy jeszcze paskami bazylii.