Jajka caprese

Caprese to klasyczna sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii, ale robiłam już ją w postaci koreczków, oraz łódeczki na liściach sałaty. Na blogu jest też pizza caprese.  Tym razem polecam jajka caprese, gdyż składniki farszu to mozzarella, pomidory i bazylia. Jajka caprese to elegancka, ale prosta i smaczna przystawka na wielkanocne śniadanie,  tak faszerowane jajka można podawać również bez specjalnych okazji. Aby zmniejszyć kaloryczność jajek caprese można wykorzystać mozzarellę light.

Składniki na 8 połówek jajek caprese:
4 jajka
1 pomidor
1 kulka (125g) sera mozzarella
Sól i pieprz
oliwa z oliwek
bazylia świeża

Przygotowanie jajek caprese: Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania się wody). Obieramy, przecinamy na wzdłuż na pół. Do miseczki dodajemy miąższ pomidora (bez pestek) i ser mozzarella pokrojone w drobną kostkę, posiekaną bazylię, odrobinę oliwy, mieszamy doprawiając solą i pieprzem . Tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na połówki jajek, dociskając lekko. Wierzch posypujemy jeszcze paskami bazylii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.