Ciasto cielak, sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień też jest idealnym ciastem do kawy, bo jest łatwy i tani. Twaróg w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się na spodzie, ale czasami ser zostaje na powierzchni murzynka, ale ciasto cielak zawsze jest smaczne! Ponadto przygotowany w domu murzynek z serem jest bardzo tani, w Poznaniu w cukierni kosztuje 80 zł za kg. Niedawno upiekłam murzynka z serkiem homogenizowanym, jest podobne do cielaka, ale ma ciut inne składniki i proporcje.
Przepis na ciasto cielak, blaszka 22 x 40 cm
Składniki na ciemną masę, przepis na murzynek:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
½- 1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanka oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa twarogowa/ masa serowa:
750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g)
3 jajka
½- ¾ szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy op. 40 g
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
do dekoracji: lukier i posypka czekoladowa
Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy.
Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa po upieczeniu rozlewa się na spodzie) Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Murzynka z serem wyjmujemy, studzimy i np. lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Jak przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje.
Jaki ser był dodawany?
Jakas konkretna nazwa?
My mamy regionalną Spółdz. Mleczarska w Czarnkowie, to ich wytwór, twaróg półtłusty 3-krotnie mielony. Ale może być inny.
Wygląda wyśmienicie!!! Jutro robię 🙂
Witam. 🙂 Ciasto z pani przepisu już siedzi w piekarniku i nie mogę się doczekać jak wyjdzie.
I jak wyszło?
A może być twaróg z wiaderka? 🙂
Akurat w tym przepisie lepiej gdy to będzie twaróg z kostki.