Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu.  Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo nadaje się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ciasto na Boże Narodzenie, to idealne ciasto do co dziennej kawy. Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, lekki, puszysty, rozpływa się w ustach, na wierzchu jest pyszna  polewa czekoladowa, kolorowa posypka i brzoskwinie z puszki. Ten Sernik najlepszy jest po 1-2 dniach od upieczenia, dlatego nie polecam tego wypieku piec na ostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy.

Przepisy na serniki:

Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki

Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm:
na ciasto kruche:
3 żółtka
125 g margaryny lub masła
1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml)
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa białkowa:
9 białek
1 ½ szklanki cukru
szczypta soli
masa sernikowa:

1 kg – twaróg sernikowy z wiaderka, np. marki President
6 szt żółtek,
2 szt. cukier wanilinowy,
2 razy po 40 g budyń waniliowy,
1/2 szklanki oleju, (poj. 250 ml)
1/2 szklanki mleka, (poj. 250 ml)

840 g – Puszka brzoskwiń w syropie

Polewa czekoladowa:
125 g margaryny lub masła
2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć)
1/2 szklanki cukru pudru (poj. 250 ml)
3 czubate łyżki kakao

Posypka kolorowa do dekoracji.

Brzoskwinie kroimy w plasterki, 3 sztuki zostawiamy do dekoracji.

Jak przygotować ciasto na spód sernika? W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę, zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, miksujemy i wykładamy ciastem dno formy, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia . Na cieście układamy plasterki brzoskwini.

Jak przygotować masę serową na sernik?
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl. cukru cały czas miksując.
Masa serowa: Mieszamy mikserem twaróg sernikowy, dodajemy 6 żółtek, 2 cukry wanilinowe, 2 budynie, oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką.

Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien się lekko zarumienić, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 50 stopni C, włączamy termoobieg, sernik pozostawiamy w tak nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.

Sernik można polukrować, ale ja przygotowuję do niego pyszną polewę czekoladową.

Jak przygotować pyszną polewę do ciasta? Żelatynę mieszamy z wodą, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w rondelku margarynę lub masło, dodajemy cukier puder, mieszamy, gdy cukier puder się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia.  Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy kakao , szybko mieszamy, a następnie wylewamy ją na przestudzony sernik i posypujemy kolorową posypką cukrową, oraz dekorujemy paskami brzoskwini.  Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. To najlepszy sernik z brzoskwiniami, polecam!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.