Naleśniki na wodzie

Naleśniki na wodzie. Naleśniki bezmleczne, czyli jak zrobić ciasto naleśnikowe bez mleka! Przepis ważny szczególnie dla tych, którzy uwielbiają naleśniki, a nie tolerują mleka. Polecam też przepis na naleśniki bez mleka i jajek.

Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą . Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie. Naleśniki na wodzie gazowanej są bardziej pulchniejsze, jeśli ciasto jest za gęste to dolewamy trochę wody. Ale przeważnie trzymam się proporcji wody do mąki w stosunku 1 : 1 + jajka i wtedy ciasto naleśnikowe wychodzi idealne. Naleśniki na wodzie są lepsze, sprężyste, doskonale się zwijają, gdy ciasto przed smażeniem trochę postoi.

Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie:2 ½ szklanki mąki pszennej
ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też może być
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

Jak zrobić ciasto naleśnikowe bez mleka?

Wodę gazowaną miksujemy z jajkami i szczyptą soli za pomocą miksera lub rózgi, wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy do momentu uzyskania jednolitego, lekko gęstego, lejącego się ciasta. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor, aż do zużycia całego ciasta.

Naleśniki na wodzie wykorzystałam do przygotowania naleśników ze szparagami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

11 myśli nt. „Naleśniki na wodzie

  1. Faktycznie z wodą gazowaną są lepsze – wykorzystałam średniogazowaną Cechini, jeżeli inna woda lepsza i ma to znaczenie to proszę o informację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *