Stripsy ze schabu to pomysł na pyszny obiad lub imprezową przekąskę, stripsy smakują świetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu. Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC.
Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek. Stripsy ze schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków.
Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól.
Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem 2 jajka. Na drugim mieszamy 6 łyżek mąki kukurydzianej z 2 łyżeczkami przyprawy. Panierujemy paski schabu, czyli zanurzamy po kolei kawałki schabu w jajku, potem w mące z przyprawami, następnie znowu w jajku i mące. Odkładamy panierowane mięso na deskę oprószoną mąką kukurydzianą. Smażymy stripsy na rozgrzanym tłuszczu rzepakowym po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy!
Pingback: Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię