Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego. Chrupiąca i ostra rukola, słodki pieczony burak, słony ser pleśniowy, orzechy włoskie i dressing to składniki dzisiejszej prostej, pysznej, zdrowej sałatki. Więcej przepisów na sałatki można znaleźć TUTAJ.
Upiekłam w piekarniku większą ilość buraków, polecam Wam inne moje pomysły na wykorzystanie tego taniego, smacznego i zdrowego warzywa: Sałatka z buraka i jabłka i Carpaccio z buraka, sałatka z buraka à la caprese.
Bardzo zdrowe są też kiszone buraki i sok, dlaczego Warto pić sok z kiszonych buraków, dowiedzieć się można tutaj.
Sałatka najlepsza jest z pieczonych buraków. Jest idealna na kolację, na przyjęcie też, jest lekka, pięknie wygląda i wspaniale smakuje 🙂 Polecam!
Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego.
Składniki dla 2 osób:
2 garści rukoli
1 duży pieczony burak
100 g sera pleśniowego
posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie prażony słonecznik)
Składniki na dressing do sałatki z buraka:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
½ łyżeczki miodu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Oliwę, ocet i miód mieszamy w słoiczku, aż się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
do dekoracji (opcjonalnie) glazura balsamiczna np. o smaku żurawiny
Jak przygotować sałatkę z buraka, rukoli i sera pleśniowego ? Jak upiec buraki, poradę znajdziecie tutaj . Upieczonego buraka obieramy ze skóry. Na talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę. Na niej kładziemy pokrojonego w ćwiartki buraka i małe kawałki sera pleśniowego.
Polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy włoskimi orzechami, skrapiamy glazurą balsamiczną. Smacznego!
Pingback: Sałatka z jajkiem i burakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię