Kotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku, podobnie jak kotlety mielone z prażoną cebulką. Często piekę kotlety w piekarniku, aby ułatwić sobie życie i nie stać w kuchni smażąc np. kotlety mielone. Polecam upiec w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią. Do pieczonych kotletów wystarczy ugotować ziemniaki, zrobić jakąś surówkę. Zimne kotlety można zjeść z pajdą chleba jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach. Tym razem upiekłam 6 dużych kotletów wieprzowych faszerowanych serem topionym i świeżą bazylią .
Polecam pyszne Pieczone kotlety z serem i bazylią.
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej
1 jajko,
sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku,
100 g serka topionego
ok. 2 łyżki majeranku,
ok. 6 łyżek siekanej bazylii,
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
bułka tarta
Jak przygotować pieczone kotlety z serem i bazylią?
Łopatkę wieprzową mielimy lub siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, mieszamy i dzielimy na 6 części. Ser topiony kroimy na 6 kawałków. Każdą część mięsa spłaszczamy, kładziemy na środku kawałek sera topionego i siekaną bazylię, zlepiamy dokładni aby ser podczas pieczenia nie wypłynął, formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy pieczone kotlety z ugotowanymi ziemniakami i sałatką z rzodkiewki, ogórków i kwaśnej śmietany.