Kotlety wieprzowe z cukinią

Często smaczne dania i połączenia smakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową 😉 Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie.  Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki.

Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika

Kotlety wieprzoweKotlety wieprzowe z cukinią

Składniki:
1/2 kg mielonej łopatki,
1 cukinia starta na tarce (duże oczka),
1 duże jajko,
sól i czarny pieprz do smaku,
trochę majeranku,
2 łyżki siekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone,  kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45 minut w ok. 160 stopniach w piekarniku. Można też kotlety usmażyć na patelni, będzie szybciej ale za to kotlety będą mieć więcej kalorii! Smacznego!

kotlety wieprzowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kotlety wieprzowe z cukinią

  1. Pingback: Kotlety z brokułów, ryżu i sera - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Placki z cukinii i polędwicy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.