Placki z cukinii

Cukinia wreszcie obrodziła nam na działce, więc teraz często wykorzystuję ją do różnych potraw. Ostatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki.

Polecam też inne przepisy na placki:
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane na drożdżach
Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii)

Prosty przepis na placki z cukinii:

Placki z cukiniiPlacki z cukinii
Składniki na 8 placków:
1 młoda cukinia ok. 25 cm długości
1 jajko
1/3 szklani mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary)
natka pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia

Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają.

Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem.

Placki z cukiniiPlacki z cukinii

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Placki z cukinii

  1. Sama robiłam bardzo podobne z dyni tyle że bez pietruszki i proszku do pieczenia. Z cukinii bardzo chętnie spróbuje 🙂 Mam jeszcze pytanie, czy ta deska na której prezentujesz placki jest kupiona czy ręcznie zrobiona? Można z niej normalnie korzystać czy tylko patrzeć ? 😉

    • Wszystkie deski, które są na różnych zdjęciach są robione własnoręcznie przez mojego Piotra. Można z niej korzystać, ale ja wykorzystuję je tylko do zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.