Kasza ze szpinakiem. Kasza bulgur ostatnio często gości w naszej kuchni. Bulgur bardzo mi smakuje i ta kasza jest prosta do przygotowania. W połączeniu ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi tworzy pyszny zestaw fit. Szpinak i pomidorki pochodzą z mojej działki. Ten miks z kaszy i szpinaku jest bardzo smaczny i sycący.
Przepisy z kaszą bulgur:
Sałatka z bulgur i serem Halloumi
sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella
pieczarki nadziewane kaszą i serem
PRZEPIS NA KASZĘ ZE SZPINAKIEM
Kasza ze szpinakiem, składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
garść świeżego szpinaku
żółte i czerwone pomidorki
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur z 1 łyżeczką suszonych warzyw i ziół (marchewka, seler, natka, lubczyk),
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kaszę ze szpinakiem:
Na dużej patelni na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany świeży szpinak. Podgrzewamy do momentu aż szpinak straci swą surowość. Dodajemy połówki pomidorków, chwilkę dusimy i dodajemy ugotowaną na sypko kaszę bulgur, aby stała się gorąca. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Jak ugotować drobną kaszę bulgur:
1 część kaszy i 1,5 części wody
Kaszę wsypujemy na gęste sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Kaszę przekładamy do rondelka, zalewamy 1,5 częścią wrzątku, solimy do smaku, dodaemy suszony miks warzyw i ziół. Gotujemy ok. 5 min bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu, wyłączamy i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 5 min. Gdy napęcznieje rozbijamy kaszę za pomocą widelca.
Świetny przepis! Uwielbiam szpinak i wszelkie kasze:)
szpinak + pomidorki to właśnie moje ulubione dodatki do bulguru 🙂 pycha!
Pingback: Kasza z tofu i szpinakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię