Kasza z tofu i szpinakiem

Kasza z tofu i szpinakiem. Kasza bulgur bardzo często gości na naszym stole. To danie to mój pomysł na szybki obiad. Bulgur jest smaczna i prosta do przygotowania.  W połączeniu z tofu i szpinakiem tworzy pyszny fit zestaw. Miks kaszy, tofu i szpinaku jest bardzo smaczny i sycący.

Przepisy z kaszą bulgur:
Sałatka z bulgur i serem Halloumi
sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella
pieczarki nadziewane kaszą i serem
kasza ze szpinakiem

Przepis na kaszę z tofu i szpinakiem

Kasza z tofu i szpinakiem, składniki:

1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
garść świeżego szpinaku
tofu
1 łyżka tartej marchewki
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kaszę z tofu i szpinakiem:

Na grillowej patelni podsmażamy tofu pokrojony w kostkę. Na patelni na łyżeczce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany świeży szpinak. Podgrzewamy do momentu aż szpinak straci swą surowość. Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę bulgur z marchewką, dodajemy podsmażone tofu. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, mieszamy.

Jak ugotować kaszę bulgur:

1 część kaszy i 1,5 części wody

Kaszę wsypujemy na gęste sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Kaszę przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy do smaku, dodajemy tartą marchewkę. Gotujemy ok. 5 min bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu, wyłączamy i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 5 min. Gdy kasza napęcznieje rozbijamy kaszę za pomocą widelca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Kasza z tofu i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.