Kasza z tofu i szpinakiem. Kasza bulgur bardzo często gości na naszym stole. To danie to mój pomysł na szybki obiad. Bulgur jest smaczna i prosta do przygotowania. W połączeniu z tofu i szpinakiem tworzy pyszny fit zestaw. Miks kaszy, tofu i szpinaku jest bardzo smaczny i sycący.
Przepisy z kaszą bulgur:
Sałatka z bulgur i serem Halloumi
sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella
pieczarki nadziewane kaszą i serem
kasza ze szpinakiem
Przepis na kaszę z tofu i szpinakiem
Kasza z tofu i szpinakiem, składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
garść świeżego szpinaku
tofu
1 łyżka tartej marchewki
1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kaszę z tofu i szpinakiem:
Na grillowej patelni podsmażamy tofu pokrojony w kostkę. Na patelni na łyżeczce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany świeży szpinak. Podgrzewamy do momentu aż szpinak straci swą surowość. Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę bulgur z marchewką, dodajemy podsmażone tofu. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, mieszamy.
Jak ugotować kaszę bulgur:
1 część kaszy i 1,5 części wody
Kaszę wsypujemy na gęste sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Kaszę przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy do smaku, dodajemy tartą marchewkę. Gotujemy ok. 5 min bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu, wyłączamy i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 5 min. Gdy kasza napęcznieje rozbijamy kaszę za pomocą widelca.
Ładnie podane 🙂
Cieszę się 🙂
Pingback: Sałatka z kaszy bulgur z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię