Dietetyczny krem z buraków pieczonych. Moja zupa jest dietetyczna, bez tłuszczu, bez mięsa, przygotowana z dodatkiem suszonych warzyw. Jest smaczną alternatywą dla gotowanego barszczu z buraków. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią gorące posiłki w jesienne wieczory, oraz dla tych co liczą kalorie. Udekorowanie zupy świeżą bazylią, oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika sprawia, że zupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu.
Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych
Składniki :
2-3 duże buraki (ok. 800 g)
2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy)
3 szklanki wody, lub ok. 750 ml gotowego bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
szczypta chili
świeża bazylia
prażone pestki dyni i słonecznika
Jak przygotować dietetyczny krem z buraków? Buraki myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku według tego przepisu. Piekę zawsze ok. 5 dużych buraków, przygotowuję z nich potem różne dania: Sałatkę z buraków, Carpaccio z buraków, chłodnik. Tym razem do pieczenia buraków dołożyłam jeszcze 2 ząbki czosnku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości, każdy ważył ok. 400 g, więc piekłam je 90 minut.
Upieczone buraki lekko studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy z łupin. Do rondelka z wodą wsypujemy suszone warzywa, doprawiamy solą i gotujemy je ok. 5 minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego.