Chłodnik z buraków pieczonych

Chłodnik z buraków pieczonych to idealny fit przepis! Można zjeść na śniadanie lub na kolację, jak zrobimy więcej to możemy chłodnik popijać przez cały dzień. Taki chłodnik z buraków to świetny pomysł na zrzucanie kilku kilogramów, to świetny detox dla naszego organizmu. Chłodnik jest bardzo sycący, więc gdy chcemy się odchudzić to można na nim przetrzymać cały weekend.

Przepis na chłodnik z buraków pieczonych:

2 duże pieczone buraki
400 g domowego jogurtu naturalnego,  greckiego
1-2 ząbki czosnku
1 mały ogórek gruntowy
2 rzodkiewki
szczypiorek
sól morska i czarny pieprz do smaku

Jak przygotować chłodnik z buraków pieczonych?

Najlepszy chłodnik jest z pieczonych buraków. Jak upiec buraki, wpis znajdziecie tutaj. Do pojemnika blendera przekładamy buraki, obranego ze skórki ogórka, rzodkiewkę, zimny jogurt, czosnek, sól, pieprz , całość miksujemy pulsacyjnie na gładki krem. Jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przelewamy do miseczek lub szklanek, dekorujemy np. szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.