Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami to dietetyczne danie, które wygrało dla mnie pobyt w SPA w ogólnopolskim konkursie NETTO. Gołąbki są pyszne, lekkie i dietetyczne. Gołąbki sa przygotowane bez tłuszczu.To trochę nietypowe gołąbki, bez mięsa, zamiast ryżu, kasza jaglana i z pieczarkami.  Polecam też ten przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym

Jak ktoś chce zjeść klasyczne gołąbki to polecam ten przepis.

SKŁADNIKI na 4 gołąbki:
250 g pieczarek
1,5 łyżki przyprawy do rosłu (Look food) z marchewką, selerem i pietruszką
1/2 szklanki kaszy jaglanej
4 liście kapusty włoskiej
sól  do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
koperek

PRZYGOTOWANIE gołąbków z kaszą jaglaną i pieczarkami:

Gotujemy ok. 15 minut 1/2 szklanki kaszy jaglanej (wcześniej przelanej na sicie zimną wodą, a potem wrzącą aby straciła goryczkę) z odrobiną soli w 1,5 szklanki wody. Podczas gotowania mieszamy ją od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z kapusty włoskiej wycinamy 4 liście i parzymy je w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ścinamy twardsze końcówki. Odsączamy liście na ręczniku papierowym. Pieczarki ( zostawić 6 sztuk) ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do rosołu i dusimy do miękkości na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odparowujemy. Mieszamy duszone pieczarki z  ugotowwaną kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Na każdy liść kapusty nakładamy po ok. 2-3 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 4 gołąbki. Resztę pieczarek kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni do miękkości. Wykładamy plasterki pieczarek na talerze, oraz po 2 gołąbki na porcję, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.