Galaretka jogurtowa z owocami granatu. Zachciało mi się czegoś słodkiego, ale dla mnie samej nie chciało mi się piec ciasta. Ale ochota na słodkie mi nie przeszła, postanowiłam zrobić coś innego: deser na zimno z owocami. W lodówce miałam jogurt i owoce granatu, zrobiłam więc jogurtową galaretkę z granatem. Deser stał w lodówce całą noc, więc konsystencja jogurtowej pianki na drugi dzień była idealna. Lubię proste desery, polecam np. ten przepis. albo przepis na oszukane piwo.
Składniki na 1 porcję galaretki jogurtowej z owocami granatu
175 g jogurtu naturalnego
½ owocu granatu
1 galaretka o smaku granatu
listki mięty do dekoracji
Jak przygotować deser jogurtowy z galaretką i owocami granatu? Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Owoce granatu wyłuskujemy. Zimną galaretkę mieszamy dokładnie z jogurtem, najlepiej trzepaczką.
½ owoców wraz z sokiem, przekładamy do wysokiej szklanki, zalewamy jogurtową galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Deser posypujemy resztą owoców, dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Deser można wzbogacić kleksem z bitej śmietany lub jogurtu.