Kurczak w sosie czosnkowym to pyszne i bardzo tanie danie obiadowe. Ja przygotowuję to danie z wytrybowanych z kości, bez skóry ćwiartek kurczaka, jak ktoś ma ochotę to można do tego dania wykorzystać piersi kurczaka, ale po co przepłacać – smak jest taki sam.
Składniki na 2 porcje kurczaka w sosie czosnkowym
2 ćwiartki z kurczaka
sól i pieprz
olej do smażenia
kasza bulgur do podania
Sos czosnkowy
1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
6 ząbków czosnku
2-3 łyżki mąki pszennej
Ok. 250 ml mleka
Ok. 250 ml bulionu
Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kurczaka w sosie czosnkowym?
Z mięsa z ćwiartek kurczaka ściągamy skórę i usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zrumieniamy z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. rzepakowym). Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak przygotować sos czosnkowy do kurczaka? Na lekko rozgrzanej patelni, na tym samym maśle lub oleju, przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy mleko wymieszane z mąką pszenną, mieszamy całość na patelni aby nie było grudek i zwiększamy płomień. Wlewamy stopniowo bulion (uważając przy tym aby sos nie był za rzadki), zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu wkładamy wcześniej podsmażone mięso z kurczaka i wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Podajemy kurczaka w sosie czosnkowym z ulubionymi dodatkami, u mnie była to kasza bulgur i sałatka sezonowa.