Bigos warzywny z kapusty pekińskiej i warzyw. Bigos warzywny to alternatywa dla tradycyjnego bigosu, ale zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza, bez mięsa i dużej ilości tłuszczu, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Kapusta pekińska z warzywami jest pyszna, osoby na diecie mogą ją jeść z czystym sumieniem, ale będzie również smakować osobom, które nie są na diecie i nie liczą kalorii.
Z kapusty pekińskiej ostatnio przygotowałam pyszne gołąbki z pieczarkami i ryżem, które bardzo polecam. Gdy wyeliminuje się w tym bigosie niewskazane produkty np. pieczarki, olej to mogą ten bigos jeść osoby na diecie dr Ewy Dąbrowskiej.
Składniki
1 kapusta pekińska
1 papryka
1 marchewka
150 g pieczarek
1 duża cebula
4 pomidory
100 ml soku pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
2-3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
mielona ostra papryka
Sposób przygotowania bigosu warzywnego. Wegetariański bigos z warzyw.
Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i lekko solimy. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa, szybko przesmażamy. Do podsmażonych warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy do smaku przyprawami, całość mieszamy. Dusimy warzywny bigos na wolnym ogniu ok. 15 minut aż kapusta będzie miękka. Bigos warzywny jest gotowy, smacznego.
Na pewno spróbuje, wygląda pysznie !
Chcialam zwrocic uwage ze na poscie Dr Ewy Dabrowskiej pieczarki sa nie dozwolone